mediteren kun je leren

Sascha • 7 november 2021

mediteren kun je leren

Bijna elke morgen mediteer ik. Variërend van drie tot twintig minuten. Het ligt er maar net aan waar ik behoefte aan heb en hoeveel tijd ik ervoor heb vrijgemaakt. Door het volgen van yogalessen was ik al wel bekend met mediteren, maar het thuis toepassen was nieuw voor me. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren.

Ik zat op de bank. Mijn ogen dicht, mijn handen op mijn bovenbenen en focuste op mijn ademhaling. 'Waarom doe ik dit!?', 'Ik vind dit helemaal niks', 'O ik moet straks niet vergeten dat pakketje nog op de post te doen'. Ik denk dat ik het welgeteld één minuut heb volgehouden en toen was ik er alweer klaar mee. Terwijl ik in de yogastudio toch echt wel langer mediteerde. En de enorme kalmte, innerlijke rust en dat ontspannen gevoel, dat ik tijdens de yogales kreeg, wilde ik graag vaker voelen! Waarom lukte het me thuis dan niet?

Mediteren trok me enorm aan, maar waar moest ik beginnen? De lockdown was voor mij een ideale start om de ochtend te beginnen met een online cursus (tijdens mijn ochtendroutine). Ik koos voor de cursus: Het is wat het is door Jelle Hermus van de populaire blog soChicken en raakte meteen geïnspireerd. Op een heel duidelijke manier werd weergegeven hoe je meer innerlijke rust kunt creëren en hoe gedachten werken. Ik vond het mega interessant en kocht ook meteen het boek Leven met de wind mee, zodat ik er nog meer over kon lezen.

duizenden gedachten observeren
Op een of andere manier had ik de illusie dat mediteren je gedachten stillegt. Ik weet niet hoe ik hierbij kom, maar dat was mijn beeld. Terwijl ik tijdens de meditaties in de yogalessen wel degelijk gedachten had en heel rustig kon terugkeren naar de focus op mijn ademhaling. In de cursus en in het boek leerde ik onder andere dat het bijna onmogelijk is je gedachten uit te schakelen. Dat was al een mooi begin.

We hebben per dag duizenden gedachten. Positieve en negatieve. Onder andere getriggerd door je omgeving en wat je meemaakt. Ik stond er eigenlijk nooit echt bij stil dat ik mijn gedachten kon waarnemen en dat ik niet mijn gedachten ben. Er is dus eigenlijk zoiets als een denkbeeldige stopknop. Hoe meer ik las en observeerde, hoe bewuster ik van mijn gedachten op een dag werd. Helaas waren ze best negatief. Jelle gaf het heel mooi aan:

'we geloven dat al die ratelende gedachten die maar blijven komen - dat stemmetje in je hoofd - is wie wij zijn. maar jij bent niet de stem in je hoofd. jij bent de stilte achter dat stemmetje.'

Een van de oefeningen in de cursus was om de stem in mijn hoofd te observeren. Verder niets, alleen observeren. Het was aan de ene kant heel confronterend om zo m'n gedachten te observeren, want die waren dus behoorlijk negatief. Er speelde zich letterlijk allerlei doemscenario’s in mijn hoofd af. Ondanks dat ik het best confronterend vond, ging ik het tegelijkertijd ook grappig vinden, wat er soms door mijn hoofd spookte. Hoe meer ik ging letten op mijn gedachten, hoe meer ik bepaalde patronen ging herkennen.

leren mediteren
Deze eerste inzichten waren voor mij heel belangrijk om (thuis) te leren mediteren. Echt, waarom leren we dit niet op school?!

Ik downloadde de app Insight Timer en begon eerst met drie minuten in de ochtend. Dus niet meteen die hard twintig minuten achter elkaar, maar oefenen met slechts een paar minuten per dag, zodat ik er bekend mee raakte. Ik zocht een rustige plek, ging op mijn meditatiekussen zitten, ogen gesloten, handen op mijn bovenbenen of in mijn schoot en volgde mijn ademhaling. Telkens wanneer ik mijn gedachten opmerkte keerde ik weer terug naar mijn ademhaling. En toen waren de drie minuten zo voorbij en keek ik er heel anders op terug. Ik was minder streng voor mezelf en wist dat ik aan het trainen was om mijn aandacht in het nu te houden en terug te brengen. Een heel andere insteek dan gaan zitten, ogen dicht en denken dat je hoofd leeg is.

drie minuten werden vier, en vijf, en zes...
Na een week lang iedere ochtend drie minuten te hebben gemediteerd kreeg ik er lol in. Het ging me makkelijk af en die drie minuten in de ochtend waren prima te doen. Op naar vier minuten. De week erna vijf, en zo bouwde ik het op. Ik merkte langzaamaan meer focus, meer rust in de ochtend en een ontspannen gevoel. Doordat ik meer wist over hoe mijn gedachten werkten, herkende ik de negatieve gedachtencirkels makkelijker en probeerde ik op die momenten gedurende de dag mijn focus op wat ik aan het doen was te leggen: mindfulness. Aanwezig zijn in het nu.

blijven oefenen
Nog steeds is het oefenen. Ik heb ook periodes gekend dat ik er even klaar mee was, maar na een aantal dagen merkte ik dat ik het mediteren begon te missen en weer makkelijker mee ging in mijn (negatieve) gedachtenstroom. Onder andere door mediteren heb ik gemerkt wat een kracht er zit, om bewust te zijn van gedachten en te leven in het nu. Gewoon door met m'n kont op de stoel, de bank of een meditatiekussen te volgen wat er nu is en te focussen op m'n ademhaling. In plaats van met alle gedachten in m'n hoofd mee te gaan.

tips
Mediteren. Hoewel de een al naar wordt van het idee, kan het voor de ander een - letterlijke - verademing zijn. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden en deel naast mijn ervaring ook graag nog wat tips.

  1. Ik gebruik de app Insight Timer afgewisseld met Meditation Moments. Meestal zet ik de timer op het aantal minuten dat ik wil mediteren en af en toe kies ik voor een begeleide meditatie (voor een energieke start van de dag of een stil begin). 
  2. Ik kan de documentaires van Headspace op Netflix ook zeer aanbevelen. Door de duidelijke illustraties, heldere uitleg en oefeningen kan je rustig een begin maken met het creëren van meer bewustzijn.
  3. Wil je een begin maken met mediteren? Zoek dan een rustige plek waar je niet gestoord kan worden. Ga in een gemakkelijke positie zitten en zet je timer op bijvoorbeeld drie minuten. Leg je handen in je schoot of op je bovenbenen en sluit je ogen. Waar voel jij jouw ademhaling? Let hier eens op, zonder het te willen veranderen. Volg daarna rustig je in- en uitademhaling door je neus. Misschien voel je dat de lucht die je uitademt warmer is dan de lucht bij je inademing. Elke keer dat je even afgeleid bent (wat heel normaal is) probeer je de focus weer richting jouw ademhaling te brengen. Aandachtstraining noemen ze het ook wel. Als de timer is afgelopen open je rustig je ogen. Je eerste stap naar meditatie is gezet! Ging het makkelijk?
Het blijft oefenen, maar ik weet zeker dat je er de vruchten van gaat plukken. Mocht je vragen hebben over mediteren dan weet je mij te vinden!
Share by: